Kosár

2020.04.20 4:20 – mit is ünnepelünk?

Az évszázad járványa? Pff. A világon milliók készülnek ünnepelni április 20-án a kannabisz nem hivatalos világnapját. Ez az év még különlegesebb, mivel egész hónapban 420 van: 04.’20, vagyis 2020. április világszerte a kannabisz rajongók hónapja.

A “maradj otthon” felszólításhoz nem is olyan nehéz egy átlagos és rendszeres kannabisz fogyasztónak adaptálódnia, avagy sosem állt még ilyen közel a közhangulat ehhez az életérzéshez.

Csak kérdezzük meg, mit gondolnak erről a Waldo-k, akik egy, az 1970-es években alakult, akkor még középiskolás diákcsoport. A “420” egy belsős szóviccből ered, egy észak-kaliforniai középiskolából. Egyfajta mód volt ez arra, hogy hogyan mondjuk egymásnak nyilvános helyeken, hogy “tépjünk be” anélkül, hogy rajtunk kívül ezt bárki más értené. Így kovácsolódott egy békés kannabisz közösség a közel sem békés időkben.

Alkalmazkodás a zord környezethez

Akkoriban átlag 100.000 kannabisz fogyasztót tartóztattak le csak Kaliforniában évente. Az 1975-ig tartó amerikai-vietnami háborúban több mint 58.000 amerikai vesztette életét. Ezekben a vészterhes időkben kezdett el találkozgatni rendszeresen iskola után, délután 4:20-kor egy csapat középiskolás az előre megbeszélt helyen.

“Az 1970-es években, a drog visszaszorításáért folytatott intézkedések idején alkalmazkodnunk kellett a zord körülményekhez” – nyilatkozta pár hete Waldo Steve Capper a Leafly  amerikai weboldalnak. “Kitaláltunk egy egyezményes kódot, ami alkalmas volt arra, hogy egymás között nyilvánosan is, de biztonsággal beszélgethessünk. Kólás dobozokból, görögdinnyéből, almából készítettünk bongokat (kannabisz elszívására használatos pipaféle). Ma sincs ez másképp, alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez, így alkalmazkodunk.”

Ebben az évben a 420 mozgalom hívei, a szórakoztatóiparban dolgozók és az influenszerek kimaxolják a kannabisz iránti rajongás életérzését. Egész hónapban, de legfőképpen ezen a héten ömlenek ránk a közösségi médiából a kannabisz tematikájú hírek, akciók, történetek, élő közvetítéses Ganja jógaórák, online főzőkurzusok, receptek, a kannabisz legalizálásáért küzdők propaganda beszédei, kannabisz témájú, élő DJ session-ök stb. A kannabisz kultúrát nem teszi tönkre a COVID-19, sőt kitartó, alkalmazkodó és új formát teremt a közösségépítésben.

Annak idején a Waldo-k kreatív megoldása számos támogatót szerzett rövid időn belül, a Grateful Dead amerikai rockegyüttestől kezdve a High Times magazinig. Az orvosi kannabisz mozgalmak az 1996-os évtől kezdve egyre nagyobb teret nyertek szerte a világon. A 420 ma már nem csak a fűszívással egyenlő, sokkal több, mélyebb és egyre bővülő jelentése és jelentősége van. Legyen szó orvosi vagy akár rekreációs célú kannabisz használatról vagy legalizációról. Ma csak az Egyesült Államokban 36 államnak van orvosi kannabisz használatra vonatkozó törvénye, és 11 államban teljesen legális a kannabisz használat. A kannabisz az államokban egy 10,79 billió dolláros üzlet, a 04.20 pedig a “füves Black Friday”. Ilyenkor felrobban a kannabisz piac szerte a világon.

Légy hős, “maradj otthon”, és tekerj egy cigit…

A 420 többszörös jelentőségű szintre emelkedett az évek során. Csak ebben az évben milliók ünnepelnek világszerte minden időzónában, délután 4:20-kor, és várhatóan április 20-án egész nap, de van, aki az egész hónapot a 420 szellemében tölti. Mivel a csoportos rendezvények a járvány miatt  tiltva vannak, így legtöbben “a maradj otthon, és tépjél be” verziót részesítik előnyben. A füves sztereotípiák még sosem voltak ennyire markánsak és meghatározók a közegészségben és a közbiztonságban. Az egyébként is otthon ülő, elszigetelten élő füvesek ma az új Bosszúállók.

füves bosszúállok

A Waldo csapata most is, mint mindig, pozitív. Rendszeresen kerékpároznak a friss levegőn a Rafael-hegységben, hogy megőrizzék egészségüket. Minden este 8 órakor pedig San Francisco északi öble együtt vonyít farkasfalka módjára, hogy kevesebbé érezzék magukat az emberek elszigetelten, és emlékezzenek, hogy ugyan be vagyunk zárva, de az egység nem szűnt meg létezni. “Hátborzongatóan gyönyörű” mondja Waldo Steve. A 420 közösségben, ha egyedül is vagy, tudod, hogy délután 4 óra 20 perckor biztosan nem te vagy az egyetlen, aki igyekezett épp időben elkészülni a remekművével, hogy aztán pontban 420-kor meggyújtsa azt 🙂 Ez egy globális, nem csak fizikai síkon kapcsolatban álló közösség.

Waldospicture
“Tartsd éberen a kíváncsiságodat! Ez nagyon fontos, főleg ha otthon ragadsz, bezárva a négy fal közé”

Maradjunk együtt, maradjunk pozitívak!

A Waldo-k üzenete ebben a nehéz időszakban:

“A 70-es években az emberek hitték, hogy érdemes a kalandot keresni, mindig nyitottan az új élményekre, kihívásokra, és mindezt határtalan jókedvvel és letörölhetetlen mosollyal tették. Maradjunk együtt, gondolkodjunk pozitívan, segítsük egymást ezekben a nehéz időkben. Tartsuk éberen a kíváncsiságunkat! Ez nagyon fontos, főleg ha otthon ragadunk, bezárva a négy fal közé.” – mondja Waldo Steve. Folytasd a keresést, éld meg a kalandokat, soha ne hagyd abba az új dolgok felfedezését!

És ne felejtsük el, hogy 2021-ben a “420” születésének 50. évfordulóját ünnepeljük, ami valószínűleg az eddigi legnagyobb 420 esemény lesz a történelemben.

Forrás: https://www.leafly.com/news/lifestyle/420-marijuana-meaning-2020-leafly

Hozzászólás