Barion Pixel Skip to main content

Kosár

Ha egy igazán különleges, tej és gluténmentes desszertre vágysz akkor mindenképp próbáld ki ezt a receptet! 

Pár héttel ezelőtt egy születésnapi meglepetésre készülve találtam rá erre az eszméletlen receptre. Fontosnak tartottam, hogy gluténmentes legyen és nem mindennapi tortával lepjem meg az ünnepeltet. Nos olyan jól sikerült, hogy azóta már többször újrasütöttem mert ez lett a család egyik kedvence! Van egy sejtésem, hogy garantáltan ott lesz a karácsonyi menüsorban is. 

Kedvet kaptál az elkészítéshez? Itt megtalálod a receptet.

Hozzávalók: két 16cm-es tortaformához 

  • 150g barnarizsliszt
  • 50g cukrozatlan kakaó
  • 2 tojás
  • 150g méz
  • 250g almaszósz
  • 4 ek kókuszolaj
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk vaníliakivonat
  • csipet só

Először készítsd el az almaszószt. Ehhez egyszerűen főzz egy almakompótot, fahéjjal, szegfűszeggel, és egy egészen pici édesítővel vagy cukorral. A 250g szósz, kb 2 nagyobb, vagy 3 kisebb almából lesz. Ha megfőtt, turmixold simára, annyi főzőlével (2-3 evőkanál), hogy közepesen híg pépet kapj.

(Ha több almád van otthon, nyugodtan készíts nagyobb adagot, a kész almaszósz simán fagyasztható. Én 250ml-enként szoktam eltenni, mert ennyi megy egy sütibe)

Közben melegítsd fel kicsit a mézet, hogy hígabb legyen és add hozzá a kakaót. Mire alaposan összekevered, olyan lesz, mint az olvadt csoki. Azért vigyázz, nehogy megégjen, és megkeseredjen. Picit tedd félre.

Verd fel a tojást, kifehéredésig, jöhet bele az almaszósz, majd a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna, és a só. Keverd el, majd mehet bele a “csoki” és az olaj.

Béleld ki a két formát sütőpapírral, mérd ketté a tésztát. Egy spatulával kicsit simogasd el a közepét, kifelé húzva a tésztát az oldalak felé. Így nem púposodik majd fel. 180’C-ra előmelegített sütőben -hőlégkeveréssel- 18-20 percet süsd. Én egymás után szoktam, így egyenletesen sül.

Akkor jó, ha középen megnyomod a tetejét, és icipicit még lágynak érzed. Hagyd teljesen kihűlni.

A krémhez:

  • 2 érett (!) avokádó
  • 3-4 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 3-5 ek méz
  • 1 tk vanília
  • csipet só

Az avokádót tisztítsd meg, és az összes hozzávalót tedd turmixgépbe (vagy aprítóba). Turmixold krémesre/habosra. A cukor mennyiségét ízlés szerint adagold, de ne felejts el, a kakaó keserű, ezt mindenképpen ellensúlyozni kell.

A krém felével kend meg az egyik lapot, borítsd be a másikkal, kend körbe egy spatulával.

Én mindig habzsákból nyomom ki a habot, így a maradékból mindjárt nyomhatsz mintákat egy csillagcsővel a tetejére 😉 

Egy órára tedd hűtőbe, és már szeletelheted is 🙂

A receptet innen is köszönöm a Szotyi műveknek.

Forrás:  https://szotyimuvek.blog.hu/2017/10/04/avokados_csokitorta_567

 

Szólj hozzá!