A répatorta az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend, kiadós és fűszeres finomság, ha jól van elkészítve. Sokszor viszont tömör, fojtós állagú, ráadásul kiérződik belőle a sütőpor íze is. De nem ennél a puha, levegős, fűszeres és gluténmentes receptnél.
A könnyű tészta titka nem más, mint az, hogy az alapok jól ki legyenek dolgozva. A tojást a cukorral nem egyszerűen kikeverjük, hanem jó alaposan kihabosítjuk, egészen fehérre, könnyűre, habosra, jó sok levegőt juttatva bele, majd a zsiradékot – jelen esetben olajat – apránként hozzáadva tovább habosítjuk. Ezzel a könnyű alappal biztosan jó levegős és puha lesz a tészta, de persze így is kell bele sütőpor és szódabikarbóna, de nem túl sok, ami most rizsliszttel és fűszerekkel elkeverve került a tésztába, és csak ezután a reszelt répa.
A répatortát a fűszerek mellett gazdagíthatjuk darabolt vagy darált dióval, mandulával, mazsolával vagy aszalványokkal is, de ha teszünk bele, ne vigyük túlzásba, mert az is elnehezítheti a tésztát. Nálunk most elmaradtak az extra belevalók, de a tetejére került egy kis vaníliás krémsajt és kókusz – ezzel a kombinációval csak ajánlani tudjuk!
Répatorta gluténmentesen
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 20 dkg rizsliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- csipet só
A tetejére:
- 15 dkg krémsajt
- 5 dkg porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, finom reszelőn lereszeljük.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel kifehéredésig, jó habosra verjük. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk az olajat és a vaníliakivonatot, és ezekkel még 3-4 percig tovább habosítjuk.
Egy másik tálba kimérjük a rizslisztet, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, az őrölt fahéjat, gyömbért és kardamomot, elvegyítjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk több részletben, folyamatos keverés mellett. Legvégül hozzáadjuk a reszelt répát is, és fakanállal vagy spatulával összeforgatjuk.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tetejére a krémhez a krémsajtot a vaníliakivonattal és a porcukorral alaposan kikeverjük, majd a kihűlt répatortára simítjuk. Kókuszreszelékkel meghintjük, majd szeletelve tálaljuk.
A receptet hálásan köszönjük a Cookta.hu oldalnak!
Forrás: http://www.cookta.hu/hir/20171017-puha-es-pillekonnyu-repatorta-raadasul-glutenmentesen